Bewonder pastorij begijnhof Hoogstraten tijdens Open Wervendag 2019!

Bewonder pastorij begijnhof Hoogstraten tijdens Open Wervendag 2019!

De pastorijwoning van het begijnhof van Hoogstraten is het laatste erfgoed gebouw van het begijnhof van Hoogstraten dat gerestaureerd diende te worden.  Het begijnhof van Hoogstraten is bovendien, gezien zijn herbestemming, één der mooiste van Vlaanderen.

Het was hoog nodig om dit laatste stuk erfgoed van het begijnhof terug in al zijn pracht en glorie te doen herrijzen.  Een restauratie drong zich dan ook heel hard op. 

Onmiskenbaar had de tand des tijds duidelijk invloed gehad op dit laat 19e eeuws pand.  Hoog tijd dus voor een grondige restauratie, zowel interieur als exterieur, werd de pastorijwoning vergaand aangepakt.

Aan de gevel werd de geprofileerde gevellijst hersteld en werden de resterende sporen van het knipvoegwerk bewaard.

De interieurrestauratie omvatte: de restauratie van de bepleisterde plafonds, de schoorsteenmantels, het houten buitenschrijnwerk , de binnendeuren met houtimitatie, de marmeren- en terrazzovloeren en in het bijzonder de beschilderde muren in marmerimitatie in de centrale gang.  Kortom een restauratie van A tot Z tot in de kleinste details in het centrum van Hoogstraten.

Een kolfje naar de hand van bouwonderneming ArteZ bvba uit Hoogstraten.  Zij zijn gespecialiseerd in niet alledaagse renovatie- en restauratieprojecten.  ArteZ bvba nam maar al te graag deze taak met veel enthousiasme op zich.  Zaakvoerder Paul Van Gils, een man “af Meer” en zijn collega directeur restauratie Luk Ghys bleken de perfecte match om dit huzarenstuk tot een goed einde te brengen.  De vele restauratieve werken worden uitgevoerd met echte ambachtslieden / restaurateurs en vergen enorm veel tijd en passie.

Bijzonder is dat tijdens het verwijderen van een lambriseringen in de centrale gang sporen teruggevonden werden van een marmerschildering. Deze werd met heel veel zorg geconsolideerd, gefixeerd en aangevuld met nieuwe inschilderingen, zodat de gang terug zijn monumentale uitstraling krijgt van weleer. 

Nog meer exclusief is dat aanstaande zondag tijdens de Open Wervendag de restaurateur zelf aan het werk zal zijn en je kan zien hoe hij deze minutieuze restauratie realiseert.

De pastorijwoning is een pand dat de mensen vooral via de buitenkant kennen. Een reden te meer voor ArteZ bvba, als Hoogstraatse aannemer, om deel te nemen aan Open Wervendag 2019.  Nu krijgt iedereen de gelegenheid het pand effectief te betreden.  Zij zullen als het ware worden geïmponeerd door het vroegere grootse charisma van het pand.

Restauratie heeft vele gezichten.  Doorgaans staan de meeste onder ons niet stil bij het engelengeduld en oog voor detail dat restaurateurs in hun specialisatie aan de dag leggen.  Het is dan ook met grote fierheid dat zij deze aspecten via Open Wervendag in samenwerking met Confederatie Bouw extra in de kijker kunnen zetten.

Het is onze taak om het verleden te blijven bewaren voor de toekomst en dit met het grootste respect voor de technieken van weleer.  Een opdracht die ArteZ bvba op het lijf geschreven is, gezien hun palmares en waar zij met hun ArteZ-team elke dag opnieuw volledig voor gaan. Durven doen wat anderen niet voor mogelijk achten.  Telkens gaan voor net dat ietsje meer, voor net dat ietsje anders, wordt nu ook weer duidelijk getoond met de restauratie van de pastorijwoning van het begijnhof in Hoogstraten.

Laat je verwonderen en kom naar de 13e editie van Open Wervendag op zondag 19 mei 2019 – tussen 10u en 17u te bezoeken met rondleiding en uitleg ter plaatse!

We verwijzen ook graag naar de website van Open Wervendag 2019. Klik op onderstaande link voor meer informatie!
https://openwervendag.be/werven/433-restauratie-pastorij-begijnhof-te-hoogstraten   

Deel dit bericht

ArteZ BV
Algemene bouwonderneming
Meerdorp 29a
2321 Hoogstraten
Tel: +32 (0) 3 297 78 97
E-mail: info@artezbouw.be
BTW: BE0809.919.415

Op de kaart

Over ARTEZ

ArteZ is een algemene bouw- en coördinatieonderneming met ruime technische ervaring in nieuwbouw, renovatie en restauratie.